Nieuwsbrief 3 - 2018

  In deze nieuwsbrief

– Zomerse toernooien 

  • – Winter training in Portugal

– Twee nieuwe GolfTON locaties erbij

-Ontwikkelingen ouder Manual

-Pasqualle Coffa

-Artikel balans door Rob Mouwen  

  

In deze nieuwsbrief een verslag van de internationale toernooien die de GolfTON spelers de afgelopen zomermaanden hebben gespeeld. Het spelen van internationale toernooien is voor de GolfTON professionals en de GolfTON top-amateurs een manier om zich als golfer te profileren en te kwalificeren, terwijl het voor de jonge spelers vooral een leerproces is. Het opdoen van (internationale-) toernooi ervaring leer je immers uitsluitend door het spelen van (internationale-) toernooien. Ook hier doet het gezegde ‘jong geleerd is oud gedaan’ opgeld. Een junior moet, als het enigszins mogelijk is, gedurende zijn trainingsjaren al leren hoe hij onder gewijzigde omstandigheden het beste uit zich zelf kan blijven halen. Daar hoort het reizen, overnachten in een vreemd bed, ander voedsel, een ander klimaat, spelen op een vreemde baan met flight genoten die je niet kent en die bovendien een andere taal spreken. Ook bij een aantal ouders van GolfTON spelers hebben deze zomer het aangename met het nuttige weten te combineren en zo kon het dat junior spelers en ouders elkaar tijdens de zomervakantie troffen in de Portugese Algarve. Een 3-daags internationaal golf toernooi voor de junioren en vakantie voor de ouders. Win Win!

Terwijl de Nederlandse temperaturen weer zijn genormaliseerd zijn de GolfTON pro’s druk doende met de uitbreiding van de GolfTON organisatie op een aantal nieuwe golfbanen in Nederland en met het voorbereiden van een nieuw trainingsjaar. En ofschoon de temperaturen van de afgelopen zomer niet onder deden voor die in Zuid Europa weten we ook dat niets zo wisselvallig is als het Nederlandse weer. Daarom maakt GolfTON het ook dit seizoen weer mogelijk een deel van de wintermaanden in het zuiden van Portugal, de Algarve, te trainen.

Zomerse toernooien

Tijdens de zomermaanden vlogen de GolfTON spelers letterlijk alle kanten op. Er werden toernooien gespeeld in Oostenrijk, Italie, Portugal, het Verenigd Koninkrijk en België. De resultaten logen er niet om.

De eenentwintigjarige Pasqualle Coffa zette 21 juli op de Royal Antwerp Golf Course het Belgian International Ladies Amateur Championship op haar naam met een score van 74, 71, 66 en 72 slagen (-5).

Darius van Driel (28 jaar) pakte eind juli in Oostenrijk de titel op het Euram Bank Open. Zijn eerste zege op de zo belangrijke European Challenge Tour, die als opstap geldt voor de European Tour. Van Driel richt zich nu dan ook volledig op een plek bij de laatste 15 in de Challenge Tour om promotie naar het hoogste niveau mogelijk te maken.

Ook Max Albertus (22 jaar) liet zich medio juli in Oostenrijk gelden tijdens de Pro Golf Tour in Zell am See. Met een slag meer dan de winnaar eindigde hij op een gedeelde derde plaats. En Lars Keunen (20) pakte eind juni in het Italiaanse Como een gedeelde derde plaats met een score van -12 (3 rondes) tijdens het La Pinetina Open, een toernooi dat deel uitmaakt van de Alps Tour.

Maar ook de jonge garde liet zich niet onbetuigd. Tijdens de Dom Pedro Junior Masters op 14 en 15 juli in het Portugese Vilamoura, werd Floris Steunenberg (16) derde met een score van 76 en 73. Een goed resultaat op dit nieuwe internationale jeugd toernooi dat werd gehouden op de prestigieuze Victoria golf course in Vilamoura. Dezelfde baan waar jaarlijks ook de Portugese Masters wordt gespeeld.

In de derde week van juli troffen een aantal GolfTON spelers elkaar op de Amendoeira course in Alcantarilha (Portugal) tijdens het driedaagse Oceanico World Kids Tournament. Floris Steunenberg werd 2e bij de jongens onder 18 en Max van de Kuilen (16) en Jack Ingham (15) eindigden respectievelijk op een 5e en 9e plaats bij de categorie jongens onder 16.

Tijdens het vierdaagse Omnium Classic pro/am toernooi – medio augustus – op de Koninklijke Golf Course in het Belgische Houthalen (Belgisch Limburg), verraste de 15-jarige Jack Ingham met een eerste ronde van min 6.  Hieronder Jacks eagle putt op de 18de hole van de laatste ronde.

Jack Ingham

Na vier rondes (66,77,70,71) eindigde hij als vijfde met een score van vier onder par. Een bijzondere prestatie omdat de fairways van deze bosbaan in de Belgische Kempen meer weg hadden van een uitgedroogd steppenlandschap dan van een golfbaan met koninklijk predicaat. De baan had kennelijk niet alleen geleden onder de zomerse temperaturen maar ook aan gebrek aan water.

Bram van Zandvoort (18) en Max van de Kuilen (16) eindigden respectievelijk met scores van 288 (par) en 294 (+6) op een 9e en 24e plaats. Lars van der Vight (16) en Floris Steunenberg (16) hadden zich weliswaar gekwalificeerd voor het toernooi maar misten de cut na 36 holes.

Winter training in Portugal

Voor iedere speler met een ambitie is het van belang dat hij gedurende het hele jaar optimaal kan trainen met name in de wintermaanden waarin geen toernooien worden gespeeld. Jammer genoeg maakt het wisselvallige klimaat in Nederland een dergelijke ambitie lastig en daarom biedt GolfTON ook haar spelers ook dit seizoen de mogelijkheid de training voor een aantal weken of maanden in de Portugese Algarve te laten plaatsvinden. Een initiatief dat wordt aangestuurd door Roel Timmermans.

Roel Timmermans, gerenommeerd playing pro, oud bondscoach van de Belgische Golf Junioren en inmiddels al jaren woonachtig in de Algarve van Portugal, maakt het voor de GolfTON spelers mogelijk gedurende de wintermaanden te trainen op een gekwalificeerde baan in de Algarve.

Timmermans is tevens de Golf pro en coach van Floris Steunenberg. De zestienjarige Floris verhuisde in verband met zijn sport ambitie in 2016 naar de Algarve, waar hij de internationale school bezoekt en lid is van de Vilamoura Golf Club.

 – Twee nieuwe GolfTON locaties 

– Ontwikkelingen ouder Manual

Ouder Manual; GolfTON is met een aantal sportpsychologen bezig met het schrijven van een Manual voor ouders met kinderen in de topsport. Ouders zijn de belangrijkste personen in het leven van onze spelers. Alle ouders hebben de beste intenties, maar niet alle ouders weten precies hoe ze hun kinderen het beste kunnen begeleiden/ondersteunen. Naast het schrijven van de Manual gaan wij de ouders begeleiden van hun kinderen en onze topgolfers.

Nieuwe GolfTON locaties vanaf oktober 2019; We verwelkomen Golfclub de Lage Vuursche met Inder van Weerelt en Ralph Miller. Tevens verwelkomen we Maastricht International met Sjors Lemmens. Komend jaar bereiden we ons voor met scouting, lokale sponsoring, het beleidsplan en werkboek afstemmen. We heten jullie van harte welkom en zijn erg blij met jullie bijdrage.

Pasqualle Coffa

Beste GolfTon leden en sponsoren,

Aangezien er heel wat leuks gaat gebeuren wil ik jullie graag vertellen hoe mijn komende maanden eruit gaan zien.

7 december speel ik de qualifying school voor de Ladies European Tour om een kaart voor de LET of de LET-Acces te bemachtigen. Omdat het seizoen voor de amateurs midden oktober afgelopen is, is het belangrijk dat ik veel blijf spelen zodat ik in vorm blijf. Dit heb ik heel lang in Nederland kunnen doen maar om toch de beste omstandigheden op te zoeken ben ik in november naar Spanje geweest om daar 1,5 week te trainen en spelen.

Ik vertrek vandaag weer naar Marrakech om me daar verder voor te bereiden. Ik heb er erg veel zin in en kijk er naar uit om een nieuw hoofdstuk te starten.

Ook ben ik druk bezig geweest met een website, deze komt binnenkort online. Ben je benieuwd en wil je mij op de voet volgen? Neem dan een kijkje op Pasquallecoffa.com

Tot snel!

Pasqualle site

De afgelopen periode hebben we een nieuwe sponsor mogen begroeten die ons financieel ondersteund namelijk van Laarhoven BMW.

Samen met onze sponsoren en partners maken we het mogelijk.  

SPONSOREN:

PROF.AcT

MELRAH BV 

PALLIETERGROUP BV

BACON BV

DIRK ANGELIQUE

MAXIFOOD

SLIPPENS VERMEER MAKELAARS

VAN LAARHOVEN BMW 

PARTNERS:

APHELION BV

UNIQAR B.V.

VAN BREUGEL Projectmanagement en Adviezen BV

STOFBERG Fysiotherapie/Revalidatie/Sport

W&D Vastgoed

FOTOPERSBUREAU PETER SMULDERS BV

Onze dank aan al onze sponsoren en partners voor hun bijdrage en vertrouwen in GolfTON.

ROB MOUWEN:       

Balans; Een situatie waarin zonder verstoring geen verandering zal plaatsvinden – Wikipedia 
Image-1-180x180

Balans is noodzakelijk om goed te kunnen bewegen. Ben je immers uit balans zal het lichaam er alles aan doen om in balans te blijven. Dit is een natuurlijke reactie van ons brein.

Dit geldt ook voor een putting stroke. Als bijvoorbeeld het hoofd excessief van het doel af beweegt tijdens de neerzwaai zullen de armen sterk naar binnen draaien en zal de putter omhoog zwaaien. ”Shift” je lichaam naar de hielen dan zullen de armen meer naar voren bewegen om de balansverstoring te herstellen. Je kunt je voorstellen dat het in de ”sweetspot” raken van de bal hiermee niet makkelijker wordt. Kortom, balans staat bovenaan in de hiërarchie van goed bewegen. (op de foto beelden van mijn force Plate. Op deze manier train ik balans met een speler) Bij deze enkele fundamentele zaken om verstoring te voorkomen:

  1. Gewicht voor 55% op de bal van de voet. Bewegen doe je immers door jezelf af te zetten tegen de grond (ons punctum fixum bij golf). Om de keten van bewegen intact te houden MOET je dus fractioneel meer op de voorvoet staan en niet op de hielen.
  2. Zorg voor een goed tempo in de zwaai. Op deze manier ontstaat een vloeiende overgang van op- naar neerzwaai. Denk aan het onderhands weggooien van een bal.
  3. Fixeer de ogen op een punt op de grond. Blijf dit punt zien tot NA impact. Daarna mag je meekijken.
  4. Een draaibeweging is een natuurlijke manier van bewegen. Stel het lichaam in staat om te draaien en te blijven draaien, ook door impact heen! Dus niet die benen fixeren. Zoals bij een swing draait ook nu de rechterheup (rechtshandige golfers) richting het doel. Nauwelijks zichtbaar maar wel degelijk aanwezig!

De kracht van bovenstaande punten is dat het ‘natuurlijke’ dingen betreft. Er wordt niets gefixeerd vastgezet om stabiel te blijven staan. Het is natuur. En juist hierdoor kan je instinct het overnemen waardoor de putt met de juiste snelheid naar de hole zal vertrekken. Succes met oefenen.